Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alergeny v potravinách

1)Alergeny

  • obiloviny obsahující  lepek ( tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich

  • korýši a výrobky z nich
  • vejce a výrobky z nich
  • ryby a výrobky z nich s výjimkou rybí želatiny
  • jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  • sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
  • suché skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, ořechy makadamie a queensland a výrobky z nich
  • celer a výrobky z něj
  • hořčice a výrobky z ní
  • sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  • oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg/kg nebo 10mg/l, vyjádřeno jako SO2
  • vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  • měkkýši a výrobky z nich

Alergie mohou vyvolat v podstatě všechny potraviny, v Evropě však bylo stanoveno 14 potravinových alergenů, které představují většinu potravinových rizik a z tohoto důvodu podléhají legislativnímu označování.

2)Potravinová alergie

  • potravinové alergeny jsou přirozeně se vyskytující se látky především bílkovinné povahy, způsobující u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku
  • zdravotní komplikace (kýchání, svědivá kopřivka či otoky, v horším případě dušení s následným ohrožením života)
  • rozlišujeme alergii (rychlý nástup alergické reakce po požití nevhodné potraviny), nebo potravinovou intoleranci (symptomy intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvy – projevují se nadýmáním, zácpou či průjmem)
  • v současné době neexistuje lék na potravinové alergie, jedinou možností je vyhnout se potravinám, které alergeny obsahují

3)Značení alergenních složek v potravinách

Lidé postižení potravinovou alergií nebo intolerancí musí alergenní potraviny naprosto vyloučit ze svého jídelníčku. Proto je velmi důležité, aby výrobce uváděl látky způsobující alergie nebo nesnášenlivost na obalu. Výrobci jsou povinni na svých obalech uvádět výčet všech složek použitých ve výrobku. Pokud je složka určité potraviny vyrobená z dalších podsložek, musí výrobce uvádět i jednotlivé podsložky.

Spotřebitelé by měli mít na paměti, že požadavky na označení alergenních složek se netýká

  • Potravin v obalech s plochou menší než 10 cm2
  • Skleněných, které jsou nesmazatelně označeny a nejsou opatřeny etiketou
  • Nebalených potravin (pultový prodej)

I přes přijetí odpovídajících preventivních opatření k zamezení nezáměrné přítomnosti alergenní složky v potravině nelze v některých případech s ohledem na objektivní technologická omezení nebo technologické podmínky zcela vyloučit riziko kontaminace potraviny alergenní složkou.